2010. május 20., csütörtök

Hőszigetelés: vigyázzunk, ha gázkonvektorunk van! A legsúlyosabb hibák

Szélérzékenység és akadálytalan égéstermék eltávolítás

Igen gyakori, súlyos hiba, hogy a szélvédő szerkezet körül az utólagos hőszigeteléssel megvastagítják a falat, a gázkészülék és a szélvédő szerkezet leszerelése nélkül.
Ekkor a szélvédő rács, szabálytalanul, egy igen szűk és mély falmélyedésbe kerül.
A FÉG konvektorok szélvédő kosarának környezetében függőleges irányban 0,3 m-es, vízszintes irányban 0,5 m közelségben csak sík falfelület lehet, a falsíkon semmilyen ki-beugrás nem helyezhető el, még fokozatos átmenettel sem!
 
A falszerkezet hőállósága

A szélvédőrács és a kivezetés csövei felületi hőmérsékletének maximuma 150 °C.
Ennek megfelelően a szélvédő rács szélétől felfelé 0,3 m, oldal irányban 0,1 m távolságon belül lévő homlokzatrészeknél a hőszigetelő anyagokat csak ennek megfelelő hőállóságú anyagból szabad beépíteni.
A belső, szoba felőli oldalon és téglafalon való átvezetésben a falszerkezet hőállóságának legalább 250 Celsius foknak kell lennie!

Legalább vakolat tömörségű falszerkezet

A készülék teleszkópos kivitelű fali-tartozékoka csak legalább vakolat tömörségű falszerkezetbe építhető be.
Az ilyen fali-tartozék beépítése nem megengedett olyan falszerkezetekbe, amelyekbe a teleszkóp illesztéséből levegő áramolhat (például szendvics szerkezetű falakba), mert szélhatás esetén a levegő egy része a falszerkezetbe fog áramlani és ennek a hiányzó levegő mennyiségnek a hiányában a gázkészülék le fog zárni, esetleg szén-monoxidosan fog égni.
 
Utólagos hőszigetelés esetén szükséges teendők

Utólagos hőszigetelés esetén változik a fal vastagsága, a készüléket ezért a hőszigetelési munka megkezdése előtt le kell szerelni és a fali-tartozék külső egységét a külső fal irányába kihúzva, el kell távolítani, majd a vastagabb fal elkészítése után a készüléket és az annak részét képező fali-tartozék külső egységét is újra fel kell szerelni.
A gázkészülékek le és felszerelését csak a feladat elvégésre jogosult szakember (gázkészülék szerelő) végezheti.
Gyakori hiba egyébként, hogy a fali-tartozék belső csövét szakszerűtlenül szerelik vissza és ezért a készülék az indítást követően egy percen belül kikapcsol.

Szokásos, súlyos hibák és ezek következményeinek felsorolása

    * A fali-tartozékot nem szerelik le, hanem a hőszigeteléssel körbe építik.
Lehetséges következmények: szén-monoxid mérgezés, a készülék kikapcsolása, működés képtelensége bizonyos szélirányok, szélerősségek esetén vagy akár szélcsendben is.

    * A fali-tartozékot nem az előírt hőállóságú falszerkezetbe építik be.
Lehetséges következmények: Tűzveszély, a falszerkezet, deformálódása, károsodása.

    * A falszerkezetet nem tömör, vakolt téglafalból, hanem légáteresztő szerkezetből készítik a fali-tartozék környezetében.
Lehetséges következmények: A készülék működésképtelensége, vagy magas szén-monoxid tartalma bizonyos szélirányok esetén.
Az előbbiek szerinti, esetleg magas szén-monoxid tartalmú égéstermék a légáteresztő falon keresztül a lakótérbe jut.

    * A gázkészüléket nem szerelik le, hanem a külső oldalon a szélvédő szerkezet „vágókoronggal levágják” és így helyezik a szélvédő szerkezet a külső falra.
Lehetséges következmények: a külső fali gázkészüléket a legtöbb esetben falit-tartozék tartja, a szükséges tömítő erőt a fali-tartozékot összehúzó pálcák biztosítják.
Az összehúzó pálcák pedig a fali-tartozék külső felébe kapaszkodnak.
Így ha a fal külső felületére felfekvő fali-tartozék részt levágják, akkor a belső oldalon gázkészülék azonnal, vagy a későbbiekben a leesik a falról, kihúzva a falból a fali-tartozék egy részét is.
A kivezető csövek folytonossága megszakad.
A lakásba magas szén-monoxid tartalmú égéstermék kerülhet.
A gázbekötés eltörhet, és elégetlen gáz áramolhat a lakásba.

    * A régi (két kezelőgombos) gázkonvektorok az épület hőigényének csökkentését követen, a beállítandó, új, csökkentett teljesítményen jelentős szénmonoxid kibocsájtóvá válnak, ha olyan mértékben visszaveszik a teljesítményüket, hogy ne melegítsék túl a most már jól szigetelt szobát.
Ez a tény már önmagában is kötelezővé tenné ezeknek a készülékeknek a cseréjét megfelelő hő-teljesítményű és megfelelő szabályozással rendelkező (négy kezelő-gombos) gázkonvektorokra.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó észrevételek. Csak a megoldás nincs feltüntetve. Szóval éppen egy alig használatos konvektor van a garázsban és kivülről szigetelek. Nem szeretném megszűntetni a konnketrot mit tudok tenni, hogy a szigeteléssel is körbe tudjam rakni a kényét (kivezető csövet) és a konvektor is működjön ha kell.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. homlokzatihoszigeteleshatuesakulsofaligazkonvektorokra.pdf

      Törlés